Nukketeatteritaiteilija Emma Jussila-Scherman on vuoden lauritsalalainen

Emma JussilaScherman rajattu kuva 50 pros

Kuudes perättäinen Kyliltä kartanolle tapahtuma avattiin lauantaina Lauritsalan kartanolla. Aamupäivällä pidettyjen avajaisten kohokohta oli vuoden lauritsalalaisen paljastaminen. Vuonna 2016 arvon saa nukketeatteritaiteilija Emma Jussila-Scherman. Lauritsala-mitalin ojensi Jussila-Schermannille Lauritsala-seuran puheenjohtaja Anne-Maija Laukas. Kuluvana syksynä Jussila-Scherman sai tunnustusta myös valtion taholta, kun hän ainoana kaakkoissuomalaisena sai valtion taideapurahan.

Nukketeatteritaiteilija AMK Emma Jussila- Scherman (s.1980 Lappeenrannassa) on tehnyt monipuolisesti visuaalista ja esittävää taidetta Kaakkois -Suomessa jo vuodesta 2001 jolloin hän valmisti ensimmäisen aikuisille suunnatun nukketeatterinäytelmän.

Vuodesta 2001 hän opiskeli Turun Taideakatemiassa ja jatkoi opintojaan 2005‒2009 Tsekin tasavallassa Prahassa. Opintojen aikana hän on tehnyt työharjoittelut ja vaihto- ohjelmat mm. Italian Piacenzassa, sekä Cambridgessä ja Yorkissa (UK).

Ammattilaisuransa aikana hän on tehnyt visuaalisia tehosteita, nukkeja ja naamioita mm. Lappeenrannan Kaupunginteatterille, Teatteri Imatralle, Turun Linnateatterille, Tanssiteatteri Erille, sekä useille kirjastoille ja seurakunnille, ja ulkomaille Prahaan Teatro Toc -ryhmälle ja Italiaan Teatro gioco Vita -ryhmälle. Hän on tehnyt myös animaatiofilmeille lavasteita Suomessa sekä Prahassa.

Kymmenen vuotta sitten Lappeenrantaan perustettu nukketeatteri, Teatteri Karelus on tarjonnut ammattinukketeatteria Lappeenrannan ja koko maakunnan lapsille. Esityksiä on nähty päiväkodeissa, kouluissa, teattereissa ja tapahtumissa, jopa kirkoissa ja vastaanottokeskuksessa.

Esitykset ovat matkanneet koko Etelä-karjalan alueella, varsinkin sinne, mistä ei teatteriin lähdetä helposti. Jussila-Scherman tuottaa, rakentaa ja valmistaa nukkensa itse, sekä esiintyy ja dramatisoi näytelmät teatterilleen. Hän piti ensimmäisen ulkomaan näyttelynsä Prahassa 2015 kesäkuussa. Jussila-Schermanin suurikokoinen kuutta ihmishahmoa esittävä nukkeinstallaatio ”Sit Down with Sibelius” oli esillä Lontoon Merimieskirkolla ja The Southwark Cathedralissa talvella 2015 osana Alternative Sibelius, Sibelius 150-juhlavuotta.

Vuosi 2016 on Jussila-Schermanin perustaman yksityisen ammattinukketeatterin 10v juhlavuosi, teatteri on Kaakkois-Suomen ainoa kymmenen vuotta toiminut yksityinen lastenteatteri ja Lappeenrannan historian pitkäikäisin kiertävä nukketeatteri. Nukkepaja, jossa tarinat ja nuket syntyvät sijaitsee hänen kodissaan Lappeenrannan Lauritsalassa. Jussila-Scherman on syntyjään lappeenrantalainen, ja asunut lapsuutensa Lauritsalassa, johon on nyt asettunut perheensä kanssa.

Vuoden lauritsalalainen tauluJussila- Scherman on aikaisemmin palkittu vuoden nuoritaiteilija palkinnolla 2007 (Kaakkois-Suomen taidetoimikunta) ja hänelle on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston kulttuuripalkinto 2014 ainutlaatuisesta nukketeatterityöstä Etelä-Karjalassa.

Vuoden Lauritsalalaisen arvonimen antaa vuosittain Lauritsala-seuran johtokunta. Arvonimen lisäksi valittu saa pronssisen kuvanveistäjä Armas Hutrin suunnitteleman Lauritsala-mitalin. Mitaleita valettiin vuonna 1966 lakkautetulle Lauritsalan kauppalalle.

Hastattelut: emmajussila@hotmail.com tai p: 040 8337027

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s