Vanha Hakali heräsi eloon

Airi Seppänen, os. Nikulainen huokaili sunnuntaina Hakalin työväentalon kupeella. Takana oli reilun tunnin kestänyt rollaattorilenkki kuumassa auringonpaisteessa. Vaikka hiki tulikin draamakierroksella, ei 87-vuotias Airi katunut kierrokselle lähtöä. Hän kun on Hakalin tyttöjä.

– Minun oli ihan pakko päästä mukaan. Minä olen syntynyt täällä. Isä oli Kaukaan sahalla töissä ja rakensi meille laudoista talon. Juuri niin kuin tuolla kierroksella kerrottiin.
Draamakierroksella heräsivät eloon monet muistot. Vanhoja ystäviä Airi ei valitettavasti kierroksella tavannut. Monet hänen lapsuusajan ystävänsä ovat jo kulkemassa toisilla kujilla.

Kyliltä kartanolle -tapahtuman Hakaliin suuntautunut draamakierros keräsi ennätysyleisön. Kierroksille osallistui vetäjien arvion mukaan parisataa henkeä.  Kaikki halukkaat eivät sopineet vanhaan linjuriin, joka kyyditsi matkalaiset kartanolta työväentalolle. Niinpä monet taittoivat välimatkan jalan.

Bussilla yleisö

Kaisu Lahikaisen ja Sirkka Kaksosen koostama draamakierroksen teksti kierrätti yleisön läpi Hakalin kujien. Kierroksen tarinoita oli kerätty vanhoilta hakalilaisilta viime kevään ja kesän aikana.

Kävelykierros alkoi työväentalolta, missä muisteltiin  mm. työväentalon näyttämötoimintaa ja näyttelijä Esteri Räsästä.
ruutua hyppäävät tytöt pienempi esteri räsänen

Vanha Hakali on rakennettu pääosin sahan jätemateriaalista, mulikoista. Sahalta oli lupa viedä puutavaraa niin paljon kuin sai kulkemaan kantaen tai pyörän kyydissä. Rakentaminen eteni hitaasti, ja vuosien saatossa – tarpeen tullen – asuinrakennusta ja pihapiirin muita rakennuksia laajennettiin ja lisättiin.

mulikat DSC_0053

”Hei hulinaa, Hakalis on sota!” -huudahdus kuvaa hyvin menoa, jota Hakalin kujilla ja mökeissä kuultiin ja nähtiin. Alue oli tiuhaan rakennettu ja väkeä asui paljon pienissä mökeissä. Lapsia ja nuoria oli paljon. Lapsikatraat aiheuttivat mekkalaa, joskus jopa tappeluita ja ilkivaltaa.

pirunviulu nahistelua

Kehitys saavutti Hakalinkin pikku hiljaa. Kauppalan synnyttyä teitä levennettiin ja tasoitettiin. 1930-luvun puolivälin tienoilla hakalilaisetkin pääsivät Osulan linja-autolla omilta kotikulmiltaan kaupunkiin. Kauppoja oli joka tarpeeseen, niin yksityisiä kuin osuusliikkeitäkin.

Onnin kauppa DSC_0078

Draamakierroksella kuljettiin entisten kauppaliikkeiden, kioskien, valokuvaamojen ja saunojen ohi. Yksi pysähdys tehtiin vanhalla Kinnusen / Knuutilan tilalla, missä on viljellyt peltoja 1600-luvulta lähtien.

Kinnusen talo Kinuutila

Kierroksien vetäjät kertoivat Hakalin asukkailta kerättyjä tarinoita pitkin matkaa. Toisaalta monet kiertäjät muistelivat omaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan Hakalissa.

saunaan pojat rauhassa

DSC_0111 yleisö

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s