Kyliltä kartanolle viikonloppuna mennään nyt Hakalin kujille

Kyliltä kartanolle -tapahtuma järjestetään Lauritsalan kartanon maisemissa 22.–23.8.2015.  Loppukesän juhla on vakiinnuttanut asemansa Lappeenrannan kesätapahtumien joukossa. Tämän vuotinen Kyliltä kartanolle -tapahtuma on järjestyksessä viides. Kävijöiden määrä on kasvanut vuosittain. Etenkin perheet ovat ottaneet tapahtuman omakseen. Vuonna 2014 kävijöitä oli arviolta 2500.  Tämän kertaisessa tapahtumassa kohokohtana on täysin uusittu draamakierros, joka suuntautuu Hakalin kujille.

Tapahtumaviikonlopun avaavat lauantaina 22.8. yhdistysten mölkkyhaastekisa (klo 10.30) sekä navetan ylisillä järjestettävä toritapahtuma (klo 10 – 15). Lauantaipäivänä on myös tarjolla lasten ohjelmaa. Kartanon kesäkahvilassa esitetään Lilliputit –lastenteatteriesitys (klo 13). Navetan ylisillä lapsille opetetaan mm. tuohisormusten tekemistä ja Kartanon maastossa järjestetään myös valokuvasuunnistusta. Edellisten vuosien tapaan näytteille saadaan lampaita, kaneja, kissoja ja koiria.

Tapahtuma on edellisistä vuosista poiketen kaksipäiväinen. Sen vuoksi avajaisjuhlaa vietetään lauantaisen maalaistoripäivän jälkeen (klo 18).  Avajaisissa julkistetaan jälleen vuoden lauritsalalainen. Viime vuonna arvonimen sai SaiPa.  Ensimmäisen päivän päätteeksi tanssitaan kartanon navetan ylisillä iltamatanssit. Iltamien ohjelma on tänä vuonna stand-up painotteinen. Avajaiset ja iltamat juontaa TV:stä tuttu stand-up -koomikko, Lauritsalasta lähtöisin oleva Aatu Raitala.

Sunnuntaiaamuna ylisillä järjestetään kartanokirkko, minkä jälkeen alkavat maalaistori ja työnäytökset. Kartanon pajasta kuuluu tänäkin vuonna sepän vasaran kilke.

Täysin uusittu draamakierros (sunnuntaina 23.8.) suuntautuu nyt idylliseen Hakalin kaupunginosaan, sen kapeille kujille ja pihoille. Draamakierroksella korostetaan vähävaraisten, säästeliäiden tehdastyöläisten kykyä rakentaa kokonainen omaleimainen asuinalue. Perinnetiedon ja Kaukaan historian mukaan Hakalin mökit rakennettiin laudoista ja lankuista, joita sahatyöläiset saivat isännöitsijän luvalla kuljettaa päivän päätteeksi pyörällään rakennustyömaalleen.
Kierroksella tavataan Hakalissa aikoinaan eläneitä henkilöitä ja kuullaan perimätietona kulkeneita tarinoita kaupunginosan elämästä ja historiasta. Draamakierroksen tekstit ovat kirjoittaneet Kaisu Lahikainen ja Sirkka Kaksonen, ja sen rooleissa nähdään harrastajanäyttelijöitä. Kierroslähtöjä on tänäkin vuonna neljä.

Tapahtuman päättää Kesäillan konsertti Lauritsalan kirkossa sunnuntaina 23.8. klo 18. Konsertissa esiintyvät Emmi Kaijansinkko, sopraano, Pinja Hasu, piano ja Päivikki Nykter, viulu.

Tapahtuman järjestelyihin osallistuvat useat Lauritsalan yhdistykset ja yksittäiset toimijat. Mukana ovat vuosien mittaan olleet mm. Lauritsala-seura, Lauritsalan asukasyhdistys, Lauritsalan pojat, Lauritsalan ja Kaukaan Martat, Lions Club Saimaa, partiolaiset, Lauritsalan seurakunta, Lauritsalan eläkkeensaajat, erilaiset kuorot ja orkesterit, urheiluseurat, Etelä-Karjalan museo sekä lukuisat yksittäiset ihmiset.  Tapahtuman yhteisöllisyyden vuoksi siitä on kehittynyt entisen kauppalan perinteitä ylläpitävä kansanjuhla, jossa vaalitaan Lauritsala-henkeä.
Lisätietoja ohjelmasta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s