Kyliltä kartanolle on yhteisöllisyyden juhlaa – Liiga SaiPa mukana juhlassa

12.8.2014 KYLILTÄ KARTANOLLE 2014 ENNAKKOTIEDOTE  nro2

Lauritsalan kartanolla juhlitaan viikonvaihteen 29.8.–31.8. 2014 aikana Kyliltä kartanolletapahtumaa. Neljättä kertaa järjestettävän tapahtuman teemaksi on otettu ”Yhteisössä on voimaa”.  Yhteisöteema jatkaa viimevuotista ”Puussa on voimaa” ajatusta. Useiden seurojen ja alueen asukkaiden yhteisponnistuksella tuotetun kyläjuhlan avajaisia vietetään perjantai-iltana 29.8. kello 18 alkaen. Juhlapuhujaksi saapuu Liiga SaiPa Oy:n toimitusjohtaja Riku Kallioniemi. Lauritsalasta lähtöisin oleva Saimaan Pallo urheiluseura, nyttemmin Liiga SaiPa, on muutenkin mukana viikonlopun tapahtumassa.

Avajaisissa julkistetaan 2014 Vuoden lauritsalalainen.  Arvonimi annetaan vuosittain lauritsalalaiselle tai Lauritsalasta kotoisin olevalle, omalla alallaan ansioituneelle henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan tuottanut kotiseudulleen positiivista mainetta.  Avajaisillan ohjelmaan kuuluvat perinteisesti myös kartanon ylisillä tanssitut avajaistanssit.

Lauantaipäivänä 30.8. Lauritsalan Kartanon pihapiiriin ja Ylisille kokoontuvat maalaistorimyyjät, käsityöläiset sekä vanhojen tavaroiden kauppiaat.  Ohessa järjestetään myös työnäytöksiä. Kartanon päiväkodin pihalla käydään kyläyhdistysten välinen mölkkyturnaus.

Sunnuntain 31.8. ohjelmassa on perinteeksi muodostunut kartanokirkko (kello 10.00 alkaen) vanhan navetan Ylisillä sekä kirkkokahvit Kartanon Kesäkahvilassa.  Tunnelmallinen kartanokirkko on vuodesta toiseen kerännyt penkit täyteen seurakuntalaisia. Iltapäivällä Lappeenrannan oppaat vetävät kartanon ja Saimaan kanavan historiasta kertovia draamakierroksia, joiden teema toistaa koko vuoden teemaa: Yhteisössä on voimaa. Tapahtuman koko ohjelma löytyy kotisivuilta osoitteessa www.kyliltakartanolle.com .

Viime vuoden juhlapuhuja tohtori Vesa Karvonen, korosti paikan tai tilan merkitystä yhteisöllisyyden syntymisessä. Tietty joukko samoja ihmisiä kokee yhteisöllisyyden tunteen yhtä hyvin kirkossa, SaiPan pelissä kuin torilla.
Lauritsalan kartanossa oli sen huippuaikoina runsaasti työväkeä. Kartano oli 1800-luvulla merkittävä paikallinen keskus ja toi mukanaan myös yhteisöllisyyden juuret Lauritsalaan.  Lauritsalassa yhteisöllisyyttä ylläpitäviä voimia ovat olleet vahvasti Kaukaan puunjalostuslaitokset, sekä urheiluseurat – tänä vuonna erityisesti SaiPan jääkiekkojoukkue. Saimaan Pallo perustettiin Lauritsalassa vuona 1948. Jääkiekkoa SaiPassa on pelattu talvesta 1954 lähtien.

Yhteisöllisyyttä ylläpitäviä ovat myös lukuisat seurat ja yhteisöt, jotka osallistuvat Kyliltä kartanolle -tapahtuman tekemiseen vuodesta toiseen. Tänä vuonna mukana ovat Lauritsalan asukasyhdistys, Lauritsala-seura, Lauritsalan Kartano, Lauritsalan seurakunta, Partiolippukunta  Lauritsalan Siniveljet,  Lions Club Lappeenranta – Saimaa , Lauritsalan eläkkeensaajat  sekä useat yksittäiset ihmiset.

Lisätietoja: Lauritsala-seuran puheenjohtaja, Anne-Maija Laukas, puh: 040-5190107

(Lauritsala-seura toimii tämänvuotisen Kyliltä kartanolle -tapahtuman koordinaattoriseurana)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s